Loading...
 Start Page

Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο

Το παραδοσιακό μας ελαιοτριβείο

Το ελαιοτριβείο λειτουργεί από την Τουρκοκρατία, από το 1765. Εκεί, ο πρώτος μπέης της Μάνης, Τζαννέτος Κουτήφαρης , έβγαζε το λάδι του όπου και ερχότανε ο φοροεισπράκτορας των Τούρκων, Μαυρίκος, από τον Πύργο του διπλανού λόφου για να παραλάβει τον «φόρο της Δεκάτης», ζυγίζοντας τα προϊόντα με το καντάρι το οποίο υπάρχει ακόμη και σήμερα. Από τότε η λειτουργία του συνεχίζεται αδιάκοπα.

Είναι ίσως το μοναδικό παραδοσιακό ελαιοτριβείο σε λειτουργία στην Ελλάδα όπου η επεξεργασία του καρπού της ελιάς πραγματοποιείται με μυλόπετρες - λιθάρια και τετράγωνη τσαντίλα (φάκελος πίεσης του πολτού από φυσικά υλικά).

Στην αρχή το ελαιοτριβείο ήταν χειροκίνητο. Εν συνεχεία έγινε ιπποκίνητο δηλαδή τα άλογα αντικατέστησαν τον άνθρωπο και σήμερα είναι μηχανοκίνητο, ενώ ο τρόπος επεξεργασίας παραμένει στην ουσία ο ίδιος, και αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους.

 

Η διαδικασία

Τα πέτρινα λιθάρια, δηλαδή οι μυλόπετρες, συνθλίβουν και αλέθουν τις ελιές δημιουργώντας τον πολτό που ονομάζεται χαμούρι. Ο “καραβοκύρης” ή καπετάνιος γεμίζει τις ‘’τσαντίλες’’ (πάνινοι φάκελοι από κοκκοφοίνικα) με αυτό τον πολτό, και κατόπιν τοποθετεί τους φακέλους στο πιεστήριο τον έναν πάνω στον άλλον στήνοντας έναν πύργο από 60 περίπου φακέλους. Οι φάκελοι πιέζονται και το υγρό ζουμί της ελιάς τρέχει φυσικά, μέσα απ΄ τους φακέλους. Διαχωρίζουμε το λάδι από τα υπόλοιπα υγρά δηλαδή τον κατσίγερο με φυγοκέντρηση και ιδού το ευγενές ελαιόλαδο!

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τριβές, με την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία του καρπού κατά την άλεση και την πίεση, μας δίνουν αυτό το θαυμάσιο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής άλεσης και πίεσης που διατηρεί ζωντανά όλα τα ωφέλιμα στοιχεία και τις βιταμίνες του ελαιολάδου.

Κανονίστε μία επίσκεψη

Η οικογένεια Σκαρπαλέζου έχει συνδέσει το όνομά της με την παραγωγή ελαιολάδου πάνω από 250 χρόνια και το ελαιοτριβείο παραμένει ένας ζωντανός χώρος της λαογραφίας και της παράδοσης του λαδιού και του τόπου μας.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος με δυνατότητα ξενάγησης και γευσιγνωσίας και αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της μακραίωνης ελαιοπαραγωγικής παράδοσης του τόπου μας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

×
Copyright © 2025 Μανιάτισσα - Ελαιόλαδο Μάνης